Nová kapitola v historii TAG Heuer

10. 7. 2019

Nová kapitola v historii TAG Heuer

TAG Heuer je již tradiční vystavovatel na SEW, letos ale tato značka mimo jiné představí i novou kapitolu svojí historie. Nejnovější řada v kolekci TAG Heuer čerpá inspiraci z historických modelů Autavia. Propojením s moderní hodinářskou technologií cílí na generaci novodobých dobrodruhů.

La Chaux-de-Fonds, Švýcarsko, 20. 3. 2019: TAG Heuer po více než půl století představuje Autavii jako samostatnou řadu. Nové modely jsou robustní, spolehlivé a univerzální, stejně jako Autavia šedesátých let. Převratnou novinkou je strojek s vláskem z uhlíkového kompozitu vyrobený úplně novou technologií. TAG Heuer tak zůstal věrný své pověsti avantgardního hodináře a neúnavného inovátora.

Autavia historie

Když se v TAG Heuer rozhodovalo o rozšíření současných řad (Carrera, Monaco, Formula 1, Aquaracer a Link), Autavia byla díky své úspěšné minulosti přirozenou volbou. V letech 1933 – 1957 vyráběl Heuer palubní časomíry pro přístrojové desky letadel a závodních automobilů, které nesly jméno Autavia, jako zkratka slov AUTomobil a AVIAtion. Po ukončení výroby název Autavia z kolekce na chvíli mizí, aby se znovu objevil v roce 1962, kdy firma pod vedením Jacka Heuera uvedla na trh nový náramkový chronograf. Tento výrazný model perfektně vystihnul motoristický styl své doby, rychle si vydobyl úspěch a svou osobitostí si získal mnoho zákazníků po celém světě zejména mezi automobilovými nadšenci. V kolekci Heuer měla řada Autavia pevnou pozici až do roku 1985, kdy ve firmě nastalo mnoho zásadních strategických změn a nastal čas, aby uvolnila prostor jiným modelům. V roce 2017 se opět objevila ve formě věrné reedice několika kusů ze šedesátých let a letos se vrací jako zcela nová samostatná řada sedmi modelů v novém designu inspirovaném dobrodružstvím, cestováním a auty, které byly pro její styl vždy charakteristické.  

Isograph

Pouzdro Autavie je osazené certifikovaným tříručkovým chronometrem Calibre 5. A protože původní modely byly proslulé použitím nejmodernějších technologií, nezůstala nová verze ani o krok pozadu. Její strojek je vybavený špičkovým karbonovým vláskem, který TAG Heuer po pěti letech výzkumu a vývoje představil na začátku letošního roku. Strojky s tímto speciálním prvkem nesou označení Isograph chráněné ochrannou známkou. Výraz Isograph vychází z řeckého „ísos“, což znamená „stejný“ a odkazuje na mimořádně stabilní chod vlásku. Ten tvoří tzv. srdce hodinového strojku, jednu z nejdůležitějších součástí, která je ovšem také nejnáročnější na výrobu. Na tom, jak vlásek kmitá, závisí přesnost chodu a výkon celého hodinového mechanismu. Tým matematiků, fyziků a chemiků v R&D oddělení TAG Heuer vyvinul nový kompozitní materiál na bázi uhlíku, který je mimořádně lehký a má nízkou hustotu, takže je jen velice slabě ovlivněn gravitací, perfektně odolává nárazům a je zcela antimagnetický. Tento materiál a geometrie vlásku umožňují velmi přesné koncetrické oscilace, které zvyšují přesnost chodu celého hodinového strojku. Karbonový vlásek ve spojení s aluminiovým věncem setrvačky pak společně tvoří mechanismus s mimořádně vysokou teplotní stabilitou a aeroelasticitou. Navíc se tento vlásek vyrábí už společně s upínacím kroužkem, což zjednodušuje jeho usazení v setrvačce. Laboratoř TAG Heuer v La Chaux-de-Fonds je nejen autorem, ale i jediným oficiálním výrobcem tohoto hodinářského unikátu.

Přijďte se podívat 19. a 20. října na nejzajímavější modely a novinky hodinářských značek do pražského Žofína. Praha se na 2 dny stane centrem všech milovníků výjimečných hodinek.

Vstupenky jsou již v prodeji: https://sewpraha.com/vstupenky/

Vrátit se zpět do novinek