SEW 2019 plný premiér a novinek

9. 10. 2019

SEW 2019 plný premiér a novinek

V Paláci Žofín dnes proběhla 2. tisková konference k SEW 2019 a byly zde odhaleny další informace a zajímavá čísla.

Pražská výstava Salon Exceptional Watches 2019, která se bude konat 19. a 20. října v Paláci Žofín zaujme svým rozsahem. O pozornost se bude ucházet 44 vystavovatelů z 8 zemí světa, přičemž přivezou více než 1500 exponátů. Jde o producenty ze: Švýcarska, Německa, Francie, Litvy, USA, Japonska, Čech a Slovenska. Na výstavě budou zastoupeni i čeští a slovenští hodináři: například český Prim Manufacture 1949, Prokop & Brož, či slovenské značky Biatec a Molnar Fabry, ale i Czapek Genéve s historickými českými kořeny.

Ve výstavní premiéře uvidí na SEW Praha milovníci hodinek: Bulovu s českými kořeny, francouzský Hermés, švýcarský Breguet nesoucí jméno nejslavnějšího hodináře všech dob, švýcarského nováčka Karoshi, německý Mühle Glashütte slavící letos 150 let nebo Cuervo y Sobrinos s kubánskými kořeny. Naopak na SEW nevystavují poprvé například: Bell & Ross, Edox, Fortis, Frederique Constant, Grand Seiko, Omega, Oris, H. Moser & Cie nebo s Curychem spjatý Carl F. Bucherer.

Z celkového počtu vystavujících značek jich více než polovina, konkrétně 25, nabízí kromě jiného královskou kombinaci – tourbillon. To se týká například nové švýcarské značky Karoshi, která poprvé ve střední a východní Evropě představuje svůj model k-011.

Jednou ze světových premiér je model Tourbillon Picassini od Alexander Shorokhoff. Původně značka etablovaná v Německu chystala světovou premiéru v Düsseldorfu, ale nakonec zvolila Prahu. Světové premiéry právě do Prahy chystají také Molnar Fabry, Prokop & Brož nebo novou verzi modelu N1 Vostok-Europe. Evropských výstavních premiér zažije SEW hned několik, jako například představení nové řady B-05 značky Bell & Ross. O českých výstavních premiérách už byla řeč – bude jich nejméně 6.

Pokud jde o čísla – na výstavě se očekává účast bezmála desítky majitelů a generálních ředitelů hodinářských značek. Samozřejmě, že koncentrace na výstavě v Paláci Žofín tak výjimečných výrobců hodinek znamená, že hovoříme i o vysokých částkách za jednotlivé časomíry. K nejdražším hodinkám budou patřit ty za bezmála 3 miliony Kč od Karoshi, anebo Czapek Genéve za zhruba 2,1 milionu Kč. „Milionářů“, tedy časomír za zhruba milion korun pak bude na SEW k vidění více než 15.

Stejně tak na výstavě bude možné se setkat s výjimečnými osobnostmi světa časomír ze zahraničí. Patří k nim i Jean-Marie Schaller, zakladatel a tvůrce značky Louis Moinet, který bude na výstavě oceněn za svůj tvůrčí přínos pro svět hodinářství. Slavnostními okamžiky celé výstavy bude provázet moderátorka a po několik let i tvář salonu Sandra Parmová. Výjimečná je výstava i tím, že samotnou expozici hodinek doprovázejí po oba dny přednášky, kterých bude zhruba desítka a doplní je beseda na zajímavé téma – Co je lepší, vlastní hodinářské strojky nebo masově externě dodávané?

Vrátit se zpět do novinek