SEW – úspěšná pražská premiéra

5. 11. 2019

SEW – úspěšná pražská premiéra

Šestý ročník výstavy Salon Exceptional Watches, který se konal třetí říjnový víkend v pražském Paláci Žofín, nabídl milovníkům hodinek dechberoucí podívanou. Na jednom místě bylo k vidění 1500 kusů časomír od 44 značek a každý model si návštěvníci mohli vyzkoušet na vlastní zápěstí.

Palác Žofín

Text: Jan Pokorný

Máme za sebou hodinářský víkend, veletrh SEW neboli Salon Exceptional Watches, který proběhl 19. a 20. října na Slovanském ostrově v Paláci Žofín. Moravskou galerii v Brně, která byla domovem výstavy celých pět let, jsme však neopouštěli snadno. V jihomoravské metropoli – veletržním místě, jež si zamilovali vystavovatelé i návštěvníci, jsme totiž započali cestu hodinářské osvěty, právě v Brně se změnil náš sen o hodinářské show světové úrovně ve skutečnost. Jenže právě probíhající rekonstrukce Moravské galerie i fakt, že zájem o SEW každým rokem roste a prostory galerie nešly „nafouknout“, nás dovedl k rozhodnutí, že je třeba změnit lokaci. Praha byla jasnou volbou.

Salon Exceptional Watches 2019

Příjemná překvapení

Přiznávám, že když jsem v létě připravoval seznam vystavovatelů, nečekal jsem, že bude zájem z jejich strany tak velký. Palác Žofín a jeho novorenesanční sály s bohatou výzdobou jsou nejen krásné, ale i prostorné. Nenapadlo mě, že se kapacita 44 vystavovatelských míst naplní tak rychle, stalo se tak, že jsem musel některé brandy dokonce odmítnout. Na SEW se dostanou pouze značky, které mají neotřelé portfolio, v němž si veřejnost i hodinářský odborník najde nějakou tu libůstku – výjimečný model. Další překvapení následovalo první den výstavy. V sobotu 19. října, kdy se brány Žofína v pravé poledne otevřely, stála dlouhá fronta čekajících návštěvníků před vstupem a nadšení z nich doslova sálalo. Dokonce jsme lehce posunuli slavnostní přestřižení pásky, prioritou se stali spokojení hosté. Celkem na Salon zavítalo dva a půl tisíce návštěvníků, což předčilo nejen mé očekávání, ale i návštěvnost předchozích ročníků.

Expozice značek v hlavním sále

Světové premiéry na SEWu

Milovníci tikajících mechanismů se během dvou říjnových dnů mohli seznámit s novinkami roku 2019 i se značkami, které byly v rámci výstavy představeny vůbec poprvé: s velikány hodinářského nebe – Breguet, Ulysse Nardin, Girard-Perregaux – či s módní ikonou Hermès. Značka se už několik let účastní mezinárodních exhibicí Baselworld či SIHH a etablovala se mezi hodinářské brandy. Vůbec poprvé byly na českém trhu prezentovány hodinky Karoshi, premiéru si fandové vysoké hodinařiny nemohli nechat ujít. Světových unikátů bylo ovšem mnohem víc. Modely, které byly široké veřejnosti představeny vůbec poprvé, přivezly i další zástupci značek, například slovenský Biatec či Molnar & Fabry, nebo české duo Prokop & Brož. Někteří vystavovatelé si pro návštěvníky připravili speciální program. Značka Oris půjčovala brýle na virtuální realitu, v níž se člověk dostal přímo do srdce jejich nového mechanického strojku, většina brandů přivezla unikátní limitované edice, které se na pulty prodejen ani nedostanou.

Model od značky Molnar Fabry měl na SEW svoji světovou premiéru

Hodinky roku

Je těžké vybrat ty nejzajímavější hodinky výstavy, proto může být výherce ankety Watch of the Year, kterou každoročně vyhlašujeme, opravdu hrdý a pyšný. Toto ocenění si letos, a to už podruhé v řadě, odnesly náramkové hodinky z ateliéru Czapek Genève, konkrétně model Place Vendôme Manual Winding Tourbillon GMT. Za ním se v těsné blízkosti umístily hodinky od značek H. Moser & Cie., Junghans a Breguet. V internetovém hlasování přitáhly největší pozornost extravagantní hodinky značky ArtyA. Ukázali jsme časomíry z celkem osm zemí zastupujících tradiční hodinářské řemeslo. Ovšem nebyla mezi nimi cítit rivalita, ale přátelství.

Watch of the Year 2019

Pestrost je pro SEW signifikantní a každý si přišel na své. Mezi vystavovateli se objevila známá jména i menší niche brandy. Okolo patnácti set kusů nových hodinek všech stylů – elegantní, sportovní, chytré i retro –  se ve vitrínách těšilo z pohledů kolemjdoucích. Lidé si hodinky zkoušeli, někteří z nich si dokonce časomíry koupili, případně objednali.

Krásné hodinky a krásné ženy k sobě neodmyslitelně patří

Nejen pro odborníky

Stejně jako v minulých letech, ani letos, nechyběl doprovodný program v podobě dvanácti různorodých přednášek a besed. Plné hlediště mě utvrdilo ve stále rostoucí oblibě hodinářské problematiky a bylo zřejmé, že se o témata nezajímají jen odborníci a hodinkomilci, ale i lidé, kteří o koupi prvních mechanických hodinek teprve uvažují. O tématech jako jsou potápěčské hodinky, chronograf či quartzové vintage primky, hovořili přední čeští odborníci, zástupci značek prezentovali hodinářské komplikace. Společně s šéfredaktorem časopisu Hodinky & Šperky Igorem Sirotou, který zastřešil doprovodný program, jsme v průběhu sobotního gala večera předali Ocenění za tvůrčí přínos pro světovou hodinařinu. Tuto speciální cenu si osobně převzal Jean Marie Schaller stojící za neobyčejnou značkou Louis Moinet.

Hlavní pořadatel Jan Pokorný předává Jean-Marie Schallerovi Ocenění za tvůrčí přínos pro světovou hodinařinu
Official Aftermovie SEW 2019
Hodinářský influencer Chronondo si SEW zamiloval

Už dnes je výstava Salon Exceptional Watches největší ve střední a východní Evropě. Přál jsem si, aby její světová úroveň překonala hranice, a to se podařilo. Chodí mi děkovné emaily od lidí z Anglie, Belgie, Rakouska, Německa či Švédska, a to jak ze strany vystavovatelů, tak i hostů. Také hodinářský influencer Chronondo, který má okolo sto čtyřiceti tisíc followerů, si českou metropoli zamiloval a psal, že už se nemůže dočkat dalšího ročníku. Rok uteče jako voda a já věřím, že ti, co si nenašli čas letos, využijí příležitosti příští rok a dorazí předposlední říjnový víkend do Paláce Žofín. Výstava výjimečných hodinek SEW bude mít totiž opět co nabídnout.

Vrátit se zpět do novinek