Jan Pokorný: muž za úspěšným veletrhem SEW

21. 5. 2019

Jan Pokorný: muž za úspěšným veletrhem SEW

Na www.iluxus.cz vyšel tento zajímavý rozhovor s naším manažerem.

V Ženevě v lednu probíhaly velké veletrhy hodinek, jako je Salon International de la Haute Horlogerie – SIHH či WPHH a malé privátní exhibice v luxusních hotelích lemující Ženevské jezero. Na cesty za novinkami vyrazil Jan Pokorný, který připravuje pražskou výstavu SEW, která letos naváže na pět úspěšných let v Brně. Více o rozhovoru z iluxus.cz na dalších řádcích.

Co vás zde nejvíce zaujalo?

Celá Ženeva na mě v tuto dobu působí velmi pozitivně a příjemně. V rámci expozic v Palexpu, kde probíhá SIHH, tak i na nedalekém zámečku, kde uskupení značek kolem Franck Mullera pořádá své WPHH je možné obdivovat neuvěřitelné skvosty. Vše je organizováno na nejvyšší možné úrovni, a to včetně privátních expozic, jako bylo Barton 7, případně těch privátních v přilehlých hotelích, jako je Kempinski, Beau Rivage či De La Paix. Hodinkami prostě doslova žije celé město a jeho okolí. Je to poznat na každém kroku. Zaujala mě celá ta atmosféra, kombinace značek a samozřejmě úžasné novinky a inovace. Doporučuji ale navštívit Ženevu i mimo výstavu, rozhodně to stojí za to. Zejména centrum u břehů jezera, ikonický vodotrysk a nezaměnitelný výhled na Alpy.

Watchland – sídlo značky Franck Muller v Genthodu nedaleko Ženevy

Jsou nějaké konkrétní hodinky, které se vám nejvíce líbily? Co je na nich nejzajímavější?

Bylo jich vícero, ale kdybych měl pár vyzdvihnout, tak určitě novinka od značky Ressence – první mechanické hodinky s „chytrou korunkou“. Je neuvěřitelné, co jsou schopni vyvinout a jak se odlišují od ostatních značek. Rád bych poukázal také na výroční model od Christophe Claret, extravaganci v podání MB&F, odbíjení od Louis Moinet, chronografy Singer nebo na novou značku Karoshi – hodinky bez pouzdra, jejichž strojek získává energii za pomoci mikrorotoru z platiny a je regulován tourbillonem s mrtvou sekundou. Z produkce větších značek se mi líbí rozšíření mé oblíbené edice „Le petit prince“ od IWC, úžasná technická inovace Twin Beat Perpetual Calendar od Vacheron Constantin nebo třeba unikátně zobrazované měsíční fáze od Hermes. Naopak si myslím, že značka Richard Mille letos šlápla vedle.


Christophe Claret a Jan Pokorný v rámci expozice značky na SIHH

Jaké prvky výstavnictví byste rád, aby se promítly do pražské edice veletrhu SEW?

Líbí se mi, jak je SIHH čím dál více interaktivní. Nejvíce mě oslovila letošní laboratoř s názvem sihhLAB a oddělení Carré des Horlogeres, kde vystavují nezávislé ateliéry a hodináři.

Pořád je ale místní výstava hodně uzavřená pro obchodníky a média. Ostatně stejně jako Baselworld. My máme trochu odlišný koncept. Jsme více otevřeni veřejnosti, milovníkům a sběratelům hodinek. Od začátku jsme nechtěli být typem výstavy, kde se jen koukáte do vitríny – to si můžete zajít do butiku. U nás se i fanoušci hodinek z řad veřejnosti můžou setkat většinou přímo s někým z vedení značky nebo hodinářem, sednout si s nimi a vyzkoušet si hodinky na svém zápěstí. Spojujeme mainstreamové značky s nezávislými a malými ateliéry, se kterými se můžete poprvé potkat právě na SEW. Podstatnou součástí je i doprovodný program plný atraktivních přednášek osobností hodinářského světa. Důležitá je právě ta celková atmosféra.

SIHH myslí i na sociální sítě. Pod #sihh2019 je možné sledovat letošní novinky

Co pro to vše musíte dělat?

Navštívili jsme mnohokrát většinu evropských výstav i různé akce jednotlivých prodejců nebo značek. Myslím si, že máme co porovnávat a vzali jsme si ze všeho podle nás „to nejlepší“.

Spolupracujeme s většinou distributorů, prodejců, odborníků, zástupců médií a hodinářské komunity nejen u nás, ale i v sousedních zemích. Cílem naší výstavy je hlavně zvednout povědomí o mechanických hodinkách a podpořit tak celý trh, a to na té nejvyšší úrovni.

IWC vytvořilo svůj stánek s tematikou hangáru

Letos budete poprvé pořádat svůj salon SEW v pražském Žofíně? Co si od toho slibujete? Co vás k této myšlence přivedlo?

Jednoznačně je to mnohem dostupnější pro zahraniční vystavovatele a návštěvníky. S myšlenkou přesunout se do hlavního města jsme koketovali více než tři roky. Věděli jsme, že se Moravská galerie bude uzavírat kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Hledali jsem také něco většího, ale aby to zároveň splňovalo naše vysoké požadavky. Prošli jsme v podstatě všechny vyhlášené prostory v Praze a palác Žofín z toho vyšel jako nejlepší místo pro takovouto událost. Za šest let se nám podařilo dostat na pozici největšího veletrhu luxusních hodinek ve střední a východní Evropě. V Praze si slibujeme ještě více zajímavých vystavovatelů a tím pádem i více návštěvníků. Opravdu je na co se těšit a budu rád, když se přijdete podívat 19. a 20. října do paláce Žofín.

Magie Ženevy je prostě neoddiskutovatelná
Vrátit se zpět do novinek