V Paláci Žofín proběhla 1. tisková konference o SEW 2019

26. 6. 2019

V Paláci Žofín proběhla 1. tisková konference o SEW 2019

V úterý 25.6.2019 proběhla v Paláci Žofín 1. tisková konference o SEW 2019.

V pořadí již 6. ročník výstavy SEW, Salon Exeptional Watches, se bude konat vůbec poprvé v Praze. O víkendu 19. a 20. října 2019 se tak promění prostory Paláce Žofín v expozici věhlasných hodinářský značek, které představí nejenom své ikonické hodinky, ale také aktuální novinky, z nichž některé si odbydou svou premiéru právě během zahajovacího ceremoniálu.

O hodinkách mluvil i Zdeněk Pohlreich, který je ambasadorem značky Perrelet.

Výstava dokazuje nejen fandům a znalcům časomír, ale i všem, kdo mají jen rádi hezké věci, že Čechy a Češi jsou v centru hodinářského dění. Vezměme kupříkladu fakt, že celá řada českých osobností se stala ambasadory proslulých švýcarských značek. Slavná tenisová hvězda Lucie Šafářová úzce spolupracuje s ikonou TAG Heuer, ostatně stejně jako fotbalista Tomáš Vaclík. Se značkou Epos je pro změnu spojeno jméno Pavla Šporcla, s logem Edox na overalu jezdí závody WRC Martin Prokop a kdyby se na rondon vyšívaly jména hodinářských stálic, tak bude zdobit i to, které obléká nejslavnější tuzemský šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, spolupracující s firmou Perrelet. Právě on na tiskové konferenci před výstavou SEW 2019 konstatoval, že pro něj je čas jednou z ingrediencí při vaření, bez níž by se vkusný pokrm nikdy nezdařil. Je tedy přirozené, že i on patří mezi fandy přesných a krásných hodinek.

Právě myšlenka přivést na český trh výjimečné hodinky stála u zrodu a provází všech dosavadních pět ročníků salonu výjimečných hodinek, které se dosud konaly v Brně a nyní tuto ideu přináší pořadatelé do Prahy.


Velký fanoušek hodinek je i Monika Leová, která se byla na tiskové konferenci také podívat.

Už v prvním ročníku, který měl jen 8 vystavovatelů, se prezentovaly výjimečné značky jako Technomarine (první značka, která zasadila do pryžového pouzdra drahé kameny) či Molnar Fabry (slovenská dvojice, která naopak do základny hodinářského strojku osadila diamanty). Loňský, zatím poslední ročník SEW, měl 33 vystavovatelů z 8 zemí a na jejich hodinky se přišlo podívat asi 2500 návštěvníků. Například poprvé v Čechách se představil francouzský Phenomen, s anglickými kořeny firma Arnold & Son, či německý Kudoke. Celkem bylo k vidění přes 1000 hodinek.

Co očekávat od SEW Praha 2019, který se uskuteční ve dnech 19. – 20. října 2019 v Paláci Žofín v Praze? Už nyní je jisté, že loňský počet vystavovatelů bude překročen a k vidění bude například značka Breguet nesoucí jméno nejslavnějšího hodináře všech dob Abrahama-Louise Bregueta. Mistra, který je vynálezcem například jedné ze tří královských komplikací (dodatečných funkcí hodinek), a to tourbillonu – jde o uložení krokového ústrojí v otočné kleci, díky němuž se například anuluje vliv zemského magnetismu.

Vedle plejády světově proslulých značek jako jsou: Omega, TAG Heuer, Breitling, Zenith či Grand Seiko, to budou i exkluzivní české značky a hodináři: Ondřej Berkus (první tvůrce českého tourbillonu v náramkových hodinkách), Prokop & Brož a další, jako například Prim Manufacture 1949 z Nového Města nad Metují. České kořeny najdeme i u švýcarského výrobce Czapek Genéve, který na loňském SEWu získal cenu Watch of the Year.

Velmi důležitou součástí SEW jsou i doprovodné přednášky a diskuze.

Výstava SEW Praha 2019 to není jen přehlídka více než 1500 hodinek. Už teď je jisté, že se na SEW odehrají i světové a české výstavní premiéry. Doprovodný program s maratónem přednášek největších českých i zahraničních znalců hodinek pak nabídne odborná témata pro fandy a znalce časomír. Tak tomu bude i letos. Půjde asi o desítku přednášek, které bude moderovat šéfredaktor časopisu Hodinky & Šperky Igor Sirota.

Vrátit se zpět do novinek